top of page
  • Writer's pictureKielingua

Vertaisarvioidun artikkelin kirjoittamisen ensimmäiset askeleet seurana Belcherin opas

Väitöskirjatutkija Hanna-Mari Kupari tutustui Belcherin oppaaseen Writing Your Journal Article in Twelve Weeks: A Guide to Academic Publishing Success, jota on suositeltu monille väitöskirjan tekijöille. Teos johdattaa lukijansa artikkelin kirjoittamiseen tehtäväkirjamaisesti ja auttaa esimerkiksi aloittelevia tieteentekijöitä suunnittelemaan artikkelin kirjoitusprosessin. Tässä postauksessa Hanna-Mari pohtii oppaan alkulukujen antia artikkelin suunnittelulle ja työskentelyn aloittamiselle. Postaus saa jatkoa myöhemmin.


Löysin kirjan Writing Your Journal Article in Twelve Weeks: A Guide to Academic Publishing Success (Wendy Laura Belcher) sosiaalisen median kirjoittajaryhmän kautta. Olin jo aiemmin ostanut itselleni erään suunnittelu- ja reflektio-oppaan, mutta teos oli enemmän tehtäväkirja ilman ohjeistusta (52 Weeks of Writing - Author Journal and Planner, Mariëlle Smith). Lisäksi se oli suunnattu soveltumaan niin luoville kirjoittajille kuin esseisteille. Olen aloittanut väitöskirjani teon kaksi vuotta sitten ja kaipasin nimenomaan artikkelin julkaisemiseen tukevaa opasta, sillä kirjoittaminen on ollut paikoitellen työlästä ja tuskaista. Olen perheeni ensimmäinen yliopiston käynyt, joten en ole imenyt vaikutteita ja oppinut käytäntöjä sitä kautta.



Belcherin kirjan vahvuuksiin kuuluu käytännönläheinen ote. Vaikka väitöskirjan ohjaajat olisivat kuinka päteviä tahansa, eivät he ehkä muista kertoa kaikista käytännön asioista, jotka ovat heille jo muuttuneet sisäistetyiksi itsestäänselvyyksiksi. Perustutkinnon aikana ei ainakaan minun opintoihini sisältynyt mitään journaaleissa julkaisemisen ja tutkijan uran opastusta. Olen oppinut asioita tohtorikoulun muutamilla johdantoluennoilla ja sieltä täältä sattuman kautta. Belcher opastaa rautalangasta vääntäen, miten vertaisarviointi toimii, antaa tilaa kirjoittaa omia pohdintatehtävien vastauksia, mutta erityisesti kirja keskittyy oman tekstin muokkaamiseen salonkikelpoiseen muotoon.


Tehtävät voi aloittaa joko viikosta yksi tai nolla. Varsinainen kahdentoista viikon suunnitelma on tehty niin, että sen aikana voi oman raakaluonnoksensa tai esimerkiksi opinnäytetyönsä luvun muuttaa julkaisukelpoiseen muotoon. Viikolla nolla alkavalla opastuksella lähdetään miettimään ideoita julkaisuksi tai kirjoittamaan tekstiä tyhjästä. Kirjaa voi käyttää osana kirjoitusryhmää, sen läpikäymisen aikana voi tehdä sopimuksen edetä kirjoittajaparin kanssa tai sitten voi toimia itsenäisesti. Kirjassa on erikseen suunnattuja ohjeita ja aikataulutussuunnitelmia humanististen ja sosiaalis-luonnontieteellisten tieteiden edustajille.


Aloitusluvussa pidin erityisesti tekijän kirjoitusryhmien osallistujilta kerätyistä kommenteista. Huomasin välittömästi, että monilla muilla on aivan täysin yhteneväisiä ajatuksia itseni kanssa, esimerkiksi: “Jos mietin, että koko urani riippuu julkaisuista, tunnen oloni täysin laamaantuneeksi, kun mietinkin kirjoittamista”. Pohdin tässä kohtaa myös, että jos julkaiseminen on akateemisen uran tärkein osa-alue, koen perustutkinnossa korostuneen kaiken muun mahdollisen. Jonkin aikaa sitten käytiin keskustelua siitä, miten latinalaisen filologian maisterin tutkinto on jämähtänyt aikaan, jolloin lyseoihin tarvittiin paljon latinan opettajia. Tunnistan, että itselläni olisi huomattavasti itsevarmempi olo astella luokan eteen opettamaan latinan sanastoa, rakenteita ja kertomaan suomeksi anekdootteja roomalaisesta tapakulttuurista kuin miettiä, miten voin argumentoida englanniksi niin, että voin vakuuttaa ediittorin ja vertaisarvoitsijat.


Belcher antaa verkkosivullaan mahdollisuuden tulostaa erilaisia kaavakkeita. Itse päädyin ottamaan huomattavasti kevennetyn version kirjoittajaparille raportoinnista: kirjoitin tavoitteet paperlle itselleni. Tavoitteenani on tietty sanamäärä ja kirjan ehdotuksen mukaisesti, mukana on niin keppi (ylimääräisten artikkelien luku) kuin porkkana (lounaat ja kahvilakaffet). Paperi on allekirjoitettuna ripustettu työpisteeni seinälle. Tulostin myös aikataulun laatimiseen ja seurantaan tehdyn lomakkeen. Ensimmäisen luvun teoriaosan olen lukenut korostustussi kädessä, sillä ostin itselleni oman painetun kirjan. Voin raportoida työn etenemisestä Belcherin kirjan ohjaamana vielä keskivaiheilla urakkaa ja artikkelin valmistuttua. Ainakin nyt olo on itsevarmempi ja polku on alkanut hahmottua paremmin.


Hanna-Mari Kupari


Kirjoittaja on digitaalisen kielentutkimuksen väitöskirjatutkija Turun yliopistosta. Hän yhdistää työssään keskiajan latinan ja digitaaliset menetelmät.


Teksti ei ole kaupallinen yhteistyö.


Belcher, Wendy Laura 2019. Writing Your Journal Article in Twelve Weeks: A Guide to Academic Publishing Success. Second edition. University of Chicago Press. (Hinta noin 60 euroa.)


Recent Posts

See All
bottom of page